Przepisy

Aktualności

Informacja o wyniku postępowania ofertowego ogłoszonego w dniu 30.05.2018 r.

14.06.2018 21:30

więcej
Strona główna > Przepisy > Spaghetti amatriciana

Spaghetti amatriciana

Składniki:

  • 25 – 30 dkg makaronu typu spaghetti
  • 15 dkg chudego wędzonego boczku
  • 1 puszka 25 dkg pomidorów bez skóry
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka tartego sera parmezan

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą, odstawić w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko zeszklić. Dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, podsmażyć na złoto. Podlać winem. Drobno posiekany czerwoną paprykę wrzucić do cebuli z boczkiem, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić i dusić ok. 20 min. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, przed podaniem posypać parmezanem.
wsteczdo góry

Nie masz zainstalowanej właściwej wersji flasha. Należy dokonać aktualizacji na stronach firmy macromedia.com