Przepisy

Aktualności

Informacja o wyniku postępowania ofertowego ogłoszonego w dniu 30.05.2018 r.

14.06.2018 21:30

więcej
Strona główna > Przepisy > Zupa czosnkowa z fetą

Zupa czosnkowa z fetą

Składniki:

  • czosnek - 2 główki
  • jajka - 2 szt
  • jogurt naturalny - 250 ml
  • liść laurowy - 2 szt
  • mąka - 1 łyżka
  • pieprz czarny - 10 ziarenek
  • rzeżucha - 5 łyżek
  • ser feta - 1 szt
  • świeży tymianek - 1 łyżka

Sposób:

Do garnka należy nalać 1,5 l wody; wrzucić: czosnek, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować ok. 30 min. Następnie wywar przecedzić przez sito do drugiego garnka (czosnek wydusić łyżką). Do wywaru wkruszyć ser Feta. Następnie należy wymieszać jogurt z mąką tak aby miały one konsystencję gładkiej masy. Potem wlać do niego 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie wymieszać, ponownie wlać odrobinę zupy i wymieszać, a następnie bardzo wolno, ciągle mieszając dodawać jogurt do gorącej zupy. Zostawić na małym ogniu na ok. 10 min. W tym czasie należy mocno ubić jajka. Zestawić garnek z ognia i ostrożnie połączyć jajka z zupą. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną. Rozlać do miseczek. Podawać ze świeżym pieczywem.
wsteczdo góry

Nie masz zainstalowanej właściwej wersji flasha. Należy dokonać aktualizacji na stronach firmy macromedia.com