100% Kozie Mleko
Region
Bukowiec – czyli „ kraina kozim mlekiem płynąca” to mała wieś położona w województwie wielkopolskim, w powiecie Chodzieskim licząca ok. 500 mieszkańców.
Lokalizacja firmy i naturalny sposób hodowli kóz sprawiają, że nasze produkty posiadają niepowtarzalne walory zdrowotne i smakowe. W szczególności zwracamy uwagę na hodowle kóz. Mleko skupowane jest tylko z wyspecjalizowanych ferm, które są pod stałą kontrolą weterynaryjną.
Właściwości mleka koziego
- Zawiera 4 razy więcej witaminy B13 niż mleko krowie, która między innymi odpowiada za budowę komórek i regenerację tkanek,
- Sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia – 10 dag tłustego sera koziego pokrywa dziennie zapotrzebowania na wapń,
- Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, PP,
- Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże.
- Mleko kozie jest lekkostrawne,
- Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin,
- Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu,
- Badania naukowe potwierdzają pozytywne działania mleka koziego przy takich chorobach jak: anemia, astma, egzema, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc
- Kozie mleko ma mniejszą zawartość laktozy niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko,
- Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów
Mleko kozie jako uzupełnienie diety osób uczulonych na białka mleka krowiego
Na czym polega alergia na białka mleka krowiego?
- Alergia polega na szybkim wytwarzaniu przeciwciał immunoglobulin F i burzliwej reakcji z alergenem. Alergia na mleko krowie powoduje tworzenie się przeciwciał, a głównym czynnikiem alergenowym jest kazeina i beta-laktoglobulina.
- 1-3 % niemowląt ma alergie na białka mleka krowiego,
- spośród osób, które wykazują nadwrażliwość na białka mleka krowiego aż 60-70% nie ma alergii na mleko kozie.
Nasza rodzina uwielbia produkty Danmis
W naszych rodzinach spożywamy produkty marki DANMIS, bo wiemy, że są smaczne, świeże i mają ogromne walory zdrowotne.
Od pokoleń dziadek, rodzice, dzieci i wnuki upodobały sobie mleko, serki, jogurty i inne kozie produkty. Wiemy, że nasze kozy, o które bardzo mocno dbamy dają nam unikalne mleko. Dlatego produkty z mleka naszych kóz są przepyszne i wyjątkowe.